2012 Türkiye e-ticareti için konsolidasyon yılı oldu diyebilirim. Ana başlıklarda ise satın almalar, kapanmalar ve grupların e-ticaret projeleri oldu.  Pek çok proje yatırım ve cirolarını katlarken  pazardan büyük çekilmeler de yaşandı. 2012 Türkiyesinde  kaydadeğer bulduğum 9 e-ticaret olayı kronolojik sırayla aşağıda;

klikSA kliksa

Sabancı Holding 2012’ye KlikSA ismindeki iddialı eticaret sitesi ile girdi. Aslında Sabancı, teknosa.com.tr ileyıllardır internet satışının içindeydi ama klikSA ile yeni bir soluk yakalamayı hedeflediler. klikSA.com, ilk 3 yıllık hedefini 1 milyar dolar olarak açıklamış olsa da diğer holdinglerin internet iştiraklerine göre mütevazi kaldığını düşünüyorum. Bunda site alt yapısı ve tasarımının amatör bulmamın da payı da var. Sitenin bir yılını doldurmadan site tasarımını değiştirmesi de bunun kanıtı. Umarım ilerleyen günlerde Sabancı Grubu daha isabetli bir vizyonla e-ticaret pastasından hakettiği payı alır. epttavmcom_1337353473

e-ticaret’e 3. boyutu devlet getirdi; ePttAVM
3 boyutlu sanal mağazacılığı Türkiye’de başlatanın devlet olacağını tahmin edemezdim açıkçası. Kobimaster işbirliği ile devam eden projede kobilerin ptt güvence ve lojistiği ile eticarete teşvik edilmesi uzun vadede ise ihracata katkıda bulunması hedefleniyor.  2013 itibariyle mağaza ve ziyaretçi içeriği hızla artıyor.

evidea.com Tiger Capital’den yatırım aldıevidea
İlk tur yatırımını Alibaba.com’un yatırımcılarından Tiger Capital’den almış olan evidea.com, ikinci turda da aynı fondan 1.000.000 $ ‘lık yatırım alarak değerini 10.000.000 $ ‘ın üzerine çekti. 2013 yılına kadar yıllardır Kobimaster yazılım altyapısını kullanan evidea.com bu alanda ilk değil. Kobimaster altyapılarını kullanmış olan gimora.com Aksoy Internet Ventures’dan, balerin.com ise 212 Capital Partners’dan yatırım aldı.

BKM Expressbkmexpress
Bankalar Arası Kart Merkezi, dijital cüzdan, banka ve kredi kartlarını bir araya toplayarak kendi ödeme sistemini çıkardı. Bu sistem sayesinde tüketiciler kredi kartı bilgilerinin tamamını değil bir kısmını siteye giriyorlar ve bankadaki kaydından telefon numarasına güvenlik şifresi otomatik olarak gidiyor. Kobimaster entegratörlüğünde başlayan bu proje tv reklamlarının da etkisiyle 2012’nin en çok konuşulan eticaret konularından biri oldu.

Lidyana’ya Rusya’dan Yatırımlidyana
Aralık 2011’de kurulan, futbolcu Arda Turan’ın ortaklığıyla gündeme gelen lidyana.com, Yandex’in de yatırımcılarından olan ru-net’ten yatırım alarak değerini 10.000.000$’ın üzerine çıkaran bir diğer eticaret girişimi oldu.

Rocket Internet Türkiye Pazarına Hızlı Girdi / Hızlı Çıktı
Dünya çapında agresif stratejileriyle bilinen Rocket Internet, 2012 başında sporena.com, evimister.com, zidaya.com, namshi.com, eleseri.com , westwing.com.tr gibi sitelerle Türkiye pazarına girerek kısa sürede piyasadan iki katı bedellerle transfer ettiği 400 çalışana ulaştı. Ağustos ayında Türkiye operasyonunu aniden kapatan Rocket Internet’in çıkışı iflastan deği, Türkiye pazarında “yeterli karlılığı” bulamamasından kaynaklandı.
yemeksepeti

Yemek Sepeti’ne 44.000.000 $ yatırım

Facebook’un da yatırımcılığını yapan General Atlantic yatırım fonu, yemeksepeti.com’un azınlık hisseleri için 44.000.000 $ yatırım yaptı.

Pabbuc.com kapandıpabbuc
Türkiye e-ticaretinin ayakkabı dikeyindeki ilk temsilcisi olan pabbuc.com ani bir kararla hizmetlerini durdurduğunu açıklayarak herkesi şoke etti. Pabbuç, 2012 başında iki yıl ardarda %500 büyüme sağladığını açıklamıştı.

Doğan Online Yatırımları
2012’ye altincicadde.com ‘u açarak hızlı başlayan Doğan Online, Mart ayında evmanya.com’u satın aldı. 2012’nin son haftasında, Türkiye’nin en eski e-ticaret şirketlerinden idefix’i satın aldı.

 

Yorum bırakın