QR CODE (KARE KOD) NEDİR?

    “Her şey mors alfabesiyle başladı”

1940’larda Amerikalı market zinciri sahibi, Drexel Teknoloji Enstitüsü’ne giderek kasasında ürün bilgilerinin otomatik kaydedileceği bir sisteme ihtiyaç duyduğunu söylediğinde dünyanın önde gelen buluşlarından birine önayak olacağını biliyor muydu acaba? Malesef Drexel Enstitüsü bu konuyla ilgilenmedi fakat enstitüde yüksek lisans ve doktora yapan iki öğrenci bu proje için çalışmaya başladılar. Mors alfabesiyle aynı mantıkta çalışacak bu etiketlerin farkı nokta yerine çizgi kullanılmasıydı.
Barkod’un endüstrileşmesi sancılı bir sürecin çok gerisinden gelse de bir süre sonra 12 basamak gelişen dünya endüstrisine yetmemeye başladı. Bu defa yenilik Japonya’dan, parça/ürün bilgilerinin teknik detaylarının çok daha kompleks  olduğu otomotiv endüstrisinden geldi. 1994 yılında Japon Denso firması kameralarla okunabilen iki boyutlu / matriks barkodun patentini aldı.

Nasıl çalışır?

    Kırmızıyla işaretlenmiş 3 büyük kare kameranın konumu anlaması içindir. Tarayıcıya kodun köşelerini gösterir.
Kırmızıyla işaretlenmiş küçük kare hizalama işaretidir. Sıralamanın düzgün olduğundan emin olunması için referans noktası oluşturur.  Büyük kodlarda bu karelerden bir kaç tane vardır.
Yine kırmızı çizgi ile işaretlenmiş siyah beyaz şeritler satır ve sütunların yerlerini gösterir.
Yeşil bölgeler tarayıcıya formatın web sitesi, metin mesajı, sayılar vb… veya bunların bir karışımı olduklarını söyler.
Mavi ile gösterilmiş kısım qr kodun versiyonunu gösterir.

Nasıl kağıt mendil “selpak”, yüzey temizleyici “cif” olmuşsa 2 boyutlu barkodlara da qr kod deniyor. Aslında qr koddan farklı 2D Barkod Tipleri de var. DataMatrix, Scanlife ezcode, Microsof Tag gibi bu formatlar kendi uyumlu cihazlarıyla okunsa da QR kodun yanında esameleri okunmuyor zira twitter’da  Microsoft Tag bile resmi hesabından 2D Barkodlara QR kod diyor.

QR Kodlar hata düzeltme algoritmaları sayesinde (koruma düzeyine göre) %30’a kadar hata kabul ediyor. Bu, kodların görsel olarak esnek bir şekilde görsel tasarıma yönelik dizayn edilebileceği anlamına geliyor.

   Ve istatistikler;
comScore’un global raporunagöre ençok QR kod tarayan tüketiciler 18-34 yaş arasında, %60’ı erkek ve yılda 100.000 USD’den fazla gelir elde eden bireylerden oluşuyor.

    Nerede kullanılıyor?
%29 Perakendeciler

%15 Billboard & poster

%14 Restoranlar

%10 Müzeler

%3 Diğer

Hangi cihazlarda kullanılıyor?

%40 iphone

%28 android

%17 blackberry

%15 diğer

Ve sırada merakla beklediğiniz bölüm; yaratıcı qr kod kampanyaları;

Perakendeci Emart, sadece güneşin belirli bir açıda vurduğu öğle saatlerinde çalışan bir QR Code ile indirim sunmuş. “Sunny Sale” sosyal medya ve haberlere konu olarak %25’lik ekstra satışa ulaşmış.



New York Central Park’ın dört bir yanındaki qr kodları okuttukça park ile ilgili bilgiler alabiliyor, park geçen olaylar, çekilen dizi ve filmler ile ilgili içeriklere de ulaşabiliyorsunuz.

Benetton qr kod uygulaması.

Yeni ilişkilere açık insanlar için icebreaker qr kod. Bu abiyi kim ekler o ayrı mevzu tabi.

QR Koda Türk yorumu da gecikmedi… Karşıyaka taraftarının astığı dev pankart okutulduğu zaman Göztepe taraftarına edilen küfürler görünüyor. Teknolojiyle magandalığı aynı potada eritmenin gururu ve mutluluğu taraftarların yüzünden okunuyor.

yorum
  1. recep aktaş dedi ki:

    qr kodu online oluşturan bir site biliyor musunuz

Yorum bırakın